El Tarragonès
Index sección
El Fet Casteller 2
El Fet Casteller 3

mapa de la zona
CLICK!!

colabora

© Isabel y Luisa Goig 2002

EL FOLCLORE

El Fet Casteller
Colla Castellera dels Xiquets de Tarragona (3)

 

Conclusions

Xiquets de TarragonaA mode de conclusions hem pogut apreciar com una colla castellera, en aquest cas la Colla Castellera Xiquets de Tarragona, és molt més complexa del que pugui semblar a plaça quan munta les seves estructures. En primer lloc s’ha pogut observar que per poder executar un castell es precís haver-hi dedicat molt de treball, que en ocasions es veu recompensat per l'èxit d’una actuació, però en d’altres es veu frustrat tot lo treball al no aconseguir les fites que una colla es proposa en cada temporada. Tot i poder sorgir aquest sentiment de no haver aconseguit quelcom s’esperava, cal recordar que l’objectiu de tot casteller és el fer castell. Aquest sentiment o desig pot venir motivat per diverses raons, que entre les més comunes són la tradició familiar, la coneixença o amistat d’una persona vinculada amb el món dels castells , és a dir per l’entorn social.

Tanmateix, s’ha pogut apreciar que els castells se’ls identifica com quelcom que permet diferencià al poble català de la resta, però que també és un element d’integració per aquelles persones que provenen d’altres llocs, donat el fet que en una colla castellera, a més a més de fer-s’hi castells, també s’hi poden conrear amistats, amb les quals es duen a terme activitats socials alienes als castells.

En el món dels castells altrament s’hi poden cercar rituals o tradicions que passen de generació en generació, com per exemple l'esmorzar que es realitza abans d’una actuació important, tot i que no té perquè ser l’actuació de gran transcendència per a que els castellers s’agrupin per fer el primer àpat del dia. Però, si aquest esmorzar és preferentment el d’una diada important pels castellers i la colla, hi solen sovintejar el neguit i el nerviossisme, els quals aniran a més en la mesura que s’apropi l’hora de l’actuació.

Com s’ha pogut apreciar, el prestigi d’una colla és una aspecte important, és a dir, en l’exemple de la Colla Castellers dels Xiquets de Tarragona s’ha vist com l'expectació enfront de la colla rival sempre hi és present (sobretot quan les dues colles estan executant els mateixos o similars castells) , com sol passar en d’altres colles per no dir totes. De fet els castellers solen estar sempre informats dels rankings de les colles que hi ha arreu del país, i és solen fer comentaris referents a la posició que s’ocupa, i fins i tot hi ha qui s’atreveix a fer pronòstics del que passarà a final de temporada o de la temporada següent. De fet els castells, són un element més en la vida dels castellers, que sobrepassa els límits de tan sols fer construccions humanes, sinó que hi ha quelcom més que això: amistats, sentiments, afició, germanor i il·lusió per seguir amb les tradicions del país.

Annex I: Himne de la Colla Castellera Xiquets de Tarragona

La faixa al coll, matalasser !!

Que gran és Tarragona
amb els seus monuments
que gran la catedral
amb els seus capitells,
però el que la fa més gran
apart d’aquest cartell
són els Xiquets a plaça
plantant els seus castells.

Matalasser, matalasser.

Xiquets de Tarragona,
xiquet amb il·lusió,
la camisa ratllada
i la tau nostre penó.

Xiquet si algú et pregunta,
respon-li sense embuts
Xiquet de Tarragona
els castellers més collonuts.

Matalasser, matalasser.

Xiquet posa’t la faixa
i estreny-la ben fort,
que a plaça toquen gralles,
força, seny i valor.
Ja refila l’aleta,
sense cap tremolor,
preparat a cantar
quan baixin els segons.

Matalasser, matalasser.

Lletra: Xorbit’s

Bibliografia

BARGALLÓ, J. (1990) La Colla Xiquets de Tarragona i la tradició castellera de la ciutat. Tarragona. Ajuntament de Tarragona.

BROTONS, X. (1995) Castells i Castellers. Barcelona. Lynx.

COMAS, D. i PUJADAS, J.J. (1982) "Identitat Catalana i Símbols Culturals" a: Ciència núm. 15, volum 2/ abril 1982.

Revista "Xiquets" de la Colla Castellera dels Xiquets de Tarragona.Tarragona 1999

Revista "Xiquets" de la Colla Castellera dels Xiquets de Tarragona.Tarragona 1998

Revista "Xiquets" de la Colla Castellera dels Xiquets de Tarragona.Tarragona 1997

CD-ROM (1995) " Catalunya Interactiva". BSI-ECSA.

© Sandra Gimeno i Vila
Llicenciatura en Antropologia Social i Cultural

 

El Tarragonès Index sección El Fet Casteller 2 El Fet Casteller 3

©Isabel y Luisa Goig


Recordad que los trabajos tienen autoría. Sabemos, asumimos y compartimos la libertad de la red.
La información nos pertenece. Pero ello no excluye reconocer y respetar el trabajo de los demás.
Como decía Tagore «si bebes agua recuerda la fuente».