LLIBRES

Presentación de "Una mirada sobre el Baix Penedès"

abril, 2006

El llibre ‘Una mirada al Baix Penedès’ de Isabel Goig i Israel Lahoz ja és a la venda

El llibre editat per Ochoa Impresores de Soria, va ser presentat dissabte passat a la Casa Museu Barral de Calafell en presència de l’alcalde i els seus veïns

El llibre “Una mirada sobre el Baix Penedès” va ser presentat pel tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament, Miquel Roso

CALAFELL

F.R.

La comarca del Baix Penedès ja disposa d’un nou llibre. Es tracta de “Una mirada sobre el Baix Penedès” que han escrit Isabel Goig Soler i Israel Lahoz Goig, que anteriorment havien fet d’altres llibres a Sòria i un de similar dedicat a la comarca del Tarragonès.

Aquest llibre de 166 pàgines que conte impressionants fotografies d’Antoni Gonzàlez, és un recull de tradicions, fotografies, història i anècdotes de tots els municipis de la comarca. Ha estat escrit per Isabel Goig i Israel Lahoz, mare i fill, naturals de Sòria, que resideixen a la localitat de Creixell (Tarragonès).

Casals, Barral i Marsé

Primer descriu la comarca, el seu entorn físic, la història, les tradicions i la cultura, el vi, l’oli i els menjars tradicionals d’el.laboració pròpia, com “L’espineta”, esmentat per Carlos Barral a les seves memòries”. Després el llibre descriu un a un els catorze municipis englobats en apartats, la muntanya, la plana i la costa. El llibre també dedica un apartat als personatges destacan Pau Casals, Carlos Barral i Joan Marsé.

El volum acaba amb un recetari baixpenedesenc, un capítol dedicat a les masíes com la del Mas Roig i una bibliografia.

“Una mirada sobre el Baix Penedès”, que ja es pot adquirir a les llibreries de la comarca, va ser presentat dissabte passat a la Casa Barral de Calafell per part del tinent d’alcalde de Cultura Miquel Roso que va dir que “a més dels seus interessants textos inclou fotografies excepcionals de les tradicions de Calafell, de la seva gent, dels pescadors, així com d’algunes joies arquitectòniques com la Ciutadella Ibèrica”.

Encantada

L’autora, que va admetre estar encantada en haver pogut presentar el llibre on havia viscut l’admirat Carlos Barral, va dir que tant ella com el seu fill, sentien gran simpatia i admiració per la nostra comarca, “ja que tot i que no arriba als 300 quilòmetres, és impressionant i mot diversa, igual que la seva gent”. Goig va destacar la gran diferència que hi ha entre la zona muntanyosa de El Montmell fins a la costa de Calafell, Vendrell i Cunt, “són complementàries”. Goig que va referir-se al tema de la comercialització de la comarca, “s’ha fet amb molt de seny”, també va destacar el fet de les cooperatives, “és quelcom admirable, és igual que els castells on tothom fa pinya per que el castell no caigui, a les cooperatives passa el mateix”.

 

J.M.B. Diari de Tarragona, abril 2006

UNA MIRADA SOBRE EL BAIX PENEDÈS PARA DESCUBRIR EL PAISAJE

Una mirada sobre el Baix Penedès es un nuevo libro que recoge la variedad tradicional, cultural y paisajística de la comarca. Vista desde fuera, del que se acerca "y ve una riqueza tradicional mantenida y preservada", explica Isabel Goig, autora del trabajo junto a su hijo israel Lahoz.

"Una comarca que parece creada con todo lo necesario. Desde las altas montañas que se conservan en el Montmell hasta las playas más maravillosas. Y con una plana en la que las gentes se dedican a la agricultura", explica Isabel Goig, que destaca también el esfuerzo de muchas generaciones para mantener tradiciones que en otros lugares hubiesen desaparecido.

El trabajo recorre toda la comarca y sus gentes. Recomienda itinerarios, señala lugares históricos detallados y tradiciones que se mantienen y que en muchos casos son desconocidas para los nuevos residentes. "Y una gastronomía que recuerda al entorno", explica la autora.

Isabel Goig y su hijo han recorrido la comarca y ya son autores de otros trabajos como Una mirada sobre el Tarragonès. la familia también se ha implicado con la creación a cargo de Luisa Goig de la página web tarragona-goig.org donde se recogen fotografías, historias y experiencias tanto del baix Penedès como del Tarragonès. La página también dispone de un espacio para la participación de vecinos y lectores para que incorporen consejos de visitas.

Una mirada sobre el Baix Penedès tiene una especial vista hacia las tradiciones y sus gentes y también recupera imágenes antiguas. El libro se presentó en la casa museo Carlos Barral de Calafell, una de las pasiones literarias confesadas por la autora del trabajo de la comarca.

 

FOTOS DE LA PRESENTACIÓN DEL LIBRO

(pulsar para ampliar)

VOLVERVolver al comentario del libro

https://tarragona-goig.org


©Isabel y Luisa Goig e Israel Lahoz, 2002